Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információért olvassa el adatvédelmi irányelveinket.

 

Termékek Menü

Cickafarkfű: nem csak a nők barátja?

cickafarkfu-felhasznalasa

cickafarkfű egy meglehetősen régóta és széles körben alkalmazott gyógynövény, nagyanyáink leginkább a női bajok gyógyítójaként tartották számon.

A szakirodalom szerint étvágyjavító, köptető, serkentő és nyugtató, idegerősítő, görcs- és szélgörcsoldó, vérzéscsillapító, vizelethajtó, epetermelést serkentő és epehajtó, reuma és fertőzés elleni szer, antihisztaminikum, és hormonhatással is rendelkezik.

Vizsgáljuk meg ezeket a hatásokat egyenként:

1. Étvágyfokozó, emellett javítja az emésztést, enyhíti a görcsöket a vékony- és vastagbélben, megszünteti a felfúvódást, a kellemetlen teltségérzést. Mivel javítja a kiürülési reflexet, alkalmazhatjuk hashajtóként is. Jót tesz hosszú betegeskedés alatt fellépő emésztőrendszeri fájdalmak, anyagcserezavarok ellen.

Teáját a következőképpen készítsük el:  1 evőkanálnyi virágot forrázzunk le 2 dl vízzel, 15 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le. Naponta 2 alkalommal fogyasszuk édesítés nélkül, étkezés előtt fél órával.

2. Vizelethajtó és tisztító tulajdonságának köszönhetően gyakran alkotórésze a reuma elleni teakeverékeknek. Csalánnal, mezei zsurlóval, körömvirággal, fehér fagyönggyel és galagonyavirággal kombinálva jól bevált érelmeszesedés ellen is.

3. A kamazulén antihisztaminikus hatása miatt – főleg gyerekeknél – hatásos asztma ellen, így a köptető hatású gyógynövények (ökörfarkkóró-virág, kankalinvirág és -gyökér), valamint a kamilla, a palástfű, a csalán, a kakukkfű és a körömvirág mellett része az asztmaellenes teakeverékeknek.

4. Az emésztőrendszerben csillapítja az enyhe átszivárgó vérzéseket (például aranyeres bántalmaknál). Urogenitális sebészeti beavatkozások után forrázatát hideg állapotban alkalmazzuk, hogy a kolin és a betain hatása jól érvényesüljön. Kolinja enyhén csökkenti a magas vérnyomást is.

5. Teakeverékben alkalmazható az éjjeli bevizelés kúrálásában, de csak depresszió elleni (bazsalikom és orbáncfű), valamint idegerősítő (citromfű, levendula, macskagyökér, borsmenta és majoránna) gyógynövényekkel kombinálva hatásos.

6. Jó gyógyszere a női betegségeknek, de 3 hónapnál hosszabb távon nem ajánlott azoknak, akik fogamzásgátló tablettát szednek, illetve akik tudják magukról, hogy hajlamosak a rosszindulatú daganatokra (100 g virágban ugyanis 1000 NE ösztrogénaktivitású női hormonhoz hasonló anyag van). Bárki más azonban nyugodtan fogyaszthatja a cickafarkfűteát női bajokra, mert a növényi hormonpótlás egészségesebb, és nem okoz mellékhatásokat, mint a szintetikus gyógyszerek.

7. Enyhíti a változó korban fellépő kellemetlen tüneteket. Komlóval és édesköménnyel kombinálva csillapítja a hőhullámot, a fejfájást.

8. Csökkenti a menstruációt kísérő erős fájdalmat, és normalizálja a rendellenes vérzést, de az úgynevezett behangoló teát csakis a menstruációs ciklussal összhangban szabad alkalmazni, mégpedig két lépésben.

Első lépésként készítsd el a következő  teát: 200 g cickafarkfűvirág, 50 g komló és 50 g édeskömény keverékéből 1 evőkanálnyit 2,5 dl vízben forralj fel, majd 15 perc állás után szűrd le. Naponta 2 alkalommal igyál 2,5 dl teát, de nem mindennap, hanem a menstruáció befejezését követő első naptól 14-15 napon keresztül.

Második lépésként: a 16. naptól kezdve viszont a progeszteronhormon-hatással rendelkező gyógynövényekből – 50 g apróbojtorján, 150 g palástfű és 100 g rozmaringlevél keverékéből – az előbb leírt módon elkészített teát idd (ebben nem szerepel a cickafarkfű!) az újabb menstruáció jelentkezéséig, majd a menstruáció végétől megint következhet az 1., illetve a 2. tea, mindaddig, amíg a rendszertelen ciklus helyre nem áll.

9. Férfiaknál a prosztata-megnagyobbodás kezelésében, az ellenkező nem hormonjainak gyógyhatására alapozva veszik hasznát, hiszen keserűanyaga ugyanolyan biológiai hatással rendelkezik, mint a női ösztrogén hormon.

10. Visszérgyulladásra igya a következő teát: körömvirág, gyermekláncfű, mályvagyökér, apróbojtorján, orbáncfű, levendula, feketenadálytő-gyökér, útifű és cickafarkvirág 1:1 arányú keverékéből 1 evőkanálnyit 2-4 órán keresztül áztass 3 dl vízben, majd gyenge lángon 3 percig főzd, hagyd állni 15 percig, s nagy lyukú szűrőn szűrd le. Naponta 2-3 alkalommal fogyaszd, étkezés után.

11. Fogfájásra öblítőként alkalmazható, borsmentával és macskagyökérrel 1:1 arányban kombinálva. A keverékből 1 evőkanálnyit 2 percig főzz 5 dl vízben, és ezzel öblögesd a szájüreget.

12. Vizes és szeszes kivonata gyógyítja a szájban előforduló fertőzéseket. A gyulladt ínyt bíborvörös kasvirág szeszes kivonatával kombinálva kell ecsetelni, afták esetén zsályával és apróbojtorján szeszes kivonatával együtt használandó. A bőrkiütések kezelésében szintén jól bevált szer.

13. Szeszes kivonatának bemasszírozásával enyhíthetők a reumatikus és ízületi bántalmak: fellazítja, oldja a csomókat, csökkenti a fájdalmat. Tinktúrája alkotórésze fájdalomcsillapító, izomlazító, valamint belső szervek gyógyítására alkalmazható hidratáló krémeknek, amelyeket hosszasan kell bemasszírozni a beteg szerv fölötti bőrbe, mintha szúrás nélküli injekciót adnánk.

Figyelem!

Nők a cickafarkfüvet csak a menstruáció végét követő első naptól használják, mert hormonzavart okoz! Kivétel a petefészek-gyulladás: ilyenkor a teljes gyógyulásig engedélyezett palástfűvel kombinált használata. Daganatos nők számára ellenjavallt.

Mellékhatás, mérgezés: Fogyasztása sötétbarnára színezi a vizeletet – nem kell tőle megijedni, nem vérről van szó! Túlérzékeny emberek allergiás kiütéssel, hasmenéssel reagálhatnak rá. Az ajánlott adagokat ne lépd túl!